La Tavola (Katowice)

La Tavola - Tiramisu

Już nie pamiętam ile czasu odkładałem wizytę w jednym z “najdalej” oddalonych miejsc od mojego mieszkania. W końcu powiedziałem, ba, musiałem powiedzieć “basta”! Wszystko to przez bardzo małą ilość czasu i chęci pogodzenia wszystkiego, co muszę danego dnia zrobić. Tak w końcu zasiadłem do stołu. Dziś zatem o La Tavola – włoskiej restauracji znajdującej się przy ulicy Bażantów 6/3.

Wyzwania małe i duże, czyli daleko do La Tavola

Tak na serio, to skusiły mnie opinie znajomych, a “najcięższym” wyzwaniem w tym wypadku było przejście tych 500m od mojego mieszkania. Nie wiem dlaczego, ale nigdy nie było mi tam po drodze, a taki dystans nawet dla mojego wewnętrznego lenia nie stanowi żadnego problemu. Mniejsza jednak z tym! Sam lokal położony jest w nowo otwartym budynku Bażantowo Cube. Do tego jest całkiem przestronny i, jak to w modzie ostatnio, cały przeszklony, przez co od razu widać czy są jakieś miejsca dostępne, idąc prosto z ulicy. Całkiem przytulnie, jeśli mam być szczery.

La Tavola - Wino

Same menu jest całkiem spore: antipasti, zupy, pasty i inne dania kuchni włoskiej. Oczywiście nie mogło też zabraknąć pizzy, która w sumie skusiła mnie podczas mojej pierwszej wizyty. Na uwagę zasługuje też spory wybór win, a niektórzy lubią tym trunkiem uzupełnić posiłek, bądź spędzić romantyczny wieczór z drugą połówką – miejcie to na uwadze! Tyle słowem wstępu, przechodzimy do jedzenia!

Pamiętaj aby dzień święty święcić!

Tym bardziej międzynarodowy dzień pizzy! Placek o nazwie jak lokal, czyli La Tavola z białym sosem, gorgonzolą, salsiccią i czerwoną cebulą. Ciasto cienkie, chrupiące, na mój gust zbyt blade. Spotkałem się jednak już z takim w gliwickim Tito Tito i podobnie jak tam było pyszne. Użyty tutaj ser oraz salsiccia zrobiły dobrą robotę, bo zjadłem pizzę tak szybko, że aż mi się uszy trzęsły! Zdecydowanie warto spróbować tej kompozycji, bo z całego pizzowego menu wydaje mi się najlepsza.

La Tavola - Pizza

Innego dnia miałem zdecydowanie inne smaki, bo bardziej ciągnęło mnie w kierunku mięsno-makaronowym. Na przystawkę – carpaccio wołowe z płatkami parmezanu i oliwą truflową. Minusem dania była zdecydowana duża ilość rukoli, ale pomijając swoje uprzedzenie do tej zielonej części talerza nie mogłem powiedzieć więcej ani jednego złego słowa. Apetyczne mięso, mega-dużo płatków smacznego parmezanu i to połączenie z oliwą… Palce lizać! Bonusem do dania była jeszcze naprawdę smaczna focaccia z kawałkami soli morskiej. Mniam!

La Tavola - Carpaccio

Pastaaaaaaa!

Makaron. Za nim też tęskniłem i za dobrą carbonara. Zamówiłem. Całkiem dobra, ale nie była to pasta moich marzeń. W sumie nie dopytałem, czy to będzie typowa u nas wersja na śmietanie, czy też inne wariacje na ten temat, ale czuć było ją w smaku. Sam makaron idealnie ugotowany i składniki tam użyte były dobre, więc tak de facto wchodzimy na temat moich upodobań. Mnie po prostu aż tak ta wersja nie porwała. Pewnie Wam by bardziej smakowała niż mnie, ale uważam że tragedii żadnej nie było ;)

La Tavola - Carbonara

Te dwie kolacje nie obyły się bez lampki dobrego wina, ale również było też na nich coś słodkiego. Absolutnym hitem okazała się panna cotta z kremem cytrynowym, a zaraz po niej na mojej liście dobrych i smacznych deserów jest ichniejsze tiramisu. Oba moim zdaniem warte swojej ceny, a to chyba najważniejsze!

La Tavola - Panna Cotta

La Tavola - Tiramisu

Czy tak smakują Włochy?

Nigdy się nie dowiem, jeśli tam nie pojadę. Nie mniej jednak jedzenie w La Tavola jest smaczne i co najważniejsze blisko mojego miejsca zamieszkania. Ciężko o sensowną konkurencję wśród włoskich knajp na południu Katowic – jedynie chyba L’Osteria di Matteo, w której dawno mnie nie było. Bardzo mnie cieszy, że ta część miasta się rozwija. Jest dobrze, ale liczę na więcej! Tak więc dla lokalu z Bażantowa taka mocna czwórka w skali szkolnej się należy!

Adres: ul Bażantów 6c, Katowice
FBhttps://www.facebook.com/latavolakatowice/
Ceny:

  • Carpaccio z wołowiny – 35 zł
  • Pizza La Tavola – 31 zł
  • Spaghetti alla carbonara – 34 zł
  • Panna cotta – 14 zł
  • Tiramisu – 19 zł
Ocena
  • Jedzenie
  • Obsługa
  • Klimat
4
Sending
User Review
4 (2 votes)

Marcin Ceran

Programista z zawodu, bloger z zamiłowania. Lubię dobrze zjeść, czy to w domu czy to na mieście. Będziesz to jeszcze jadł?! ;) Więcej o mnie tutaj!

RELATED POSTS