Madara Ramen Shop (Tychy)

  • Marcin Ceran
  • 11 września 2019
  • Możliwość komentowania Madara Ramen Shop (Tychy) została wyłączona

Ramenowy boom na Śląsku to już rzeczywistość. Jeszcze rok temu nie było tutaj żadnego ramen baru, a teraz co kilka miesięcy pojawia się kolejny. Cieszy mnie to, bo zdrowa konkurencja to coś, na czym zyskują przede wszystkim goście tych miejsc. Powstał również pomysł, aby otworzyć podobny przybytek w Tychach, ale trochę na innych zasadach. Moi drodzy, dzisiaj w menu Madara Ramen Shop pierwszy tyski ramen bar z prawdziwego zdarzenia!

Ramen bar… w piekarni?

Madara jest rodzynkiem, jeśli chodzi o miejscówkę. Mieści się w tej samej lokalizacji, gdzie w tygodniu znajdziecie piekarnię The Hive. W weekend do lokalu wkracza Artur (pomysłodawca i kucharz tego konceptu) z ekipą i przejmuje stery. Ma dwa dni, by nakarmić zgłodniałych Ślązaków. Jak widać po ruchu w lokalu – to strzał w dziesiątkę! Mnie też kupili swoim pomysłem na lokal.

Tantanmen
Tantanmen (kotteri) – marynowana wieprzowina, pak choy, szczypior, cebula czerwona, nori, nitki chilli, ½ jajka ajitsuke, olej chilli

Jeśli chodzi o menu, to na chwilę obecną mamy do wyboru aż 6 pozycji – 1 reprezentanta wywarów klarownych (assari) i 5 bardziej treściwych (kotteri), z czego 1 jest wegański (!). Prawie wszystkie poza opcją „vegan” są przygotowywane na wywarze drobiowo-wieprzowym (z przewagą wieprza), tylko jeden jest drobiowy, mocno kolagenowy, zarezerwowany dla paitana. Makaron też przyrządzają tu sami – propsy za to! Poza tym żadnych przystawek, tylko rameny. Szanuję twórców lokalu za skupienie się wyłącznie na tych pozycjach – widać w nich czas, jaki poświęcili na przygotowanie się przed otwarciem.

Madara Paitan
Shoyu Chicken Paitan (kotteri) – grillowany kurczak teriyaki, chipsy z czosnku, jajko ajitsuke, imbir benishoga, szczypior, nori, katsuoboshi, mayu 

Ramenowy przegląd kulinarny

Z racji tego, że zjadłem tam już wszystko (welp… co zrobić…), opiszę Wam najlepsze kąski, jakich moim zdaniem warto spróbować w tej miejscówce. We wpisie pojawią się też pozostałe, odpowiednio opisane.

Miso Ramen
Miso Ramen (kotteri) – chashu, marynowana mielona wieprzowina, kukurydza, ½ jajka ajitsuke, kiełki fasoli mung, szczypior

Na tzw. entry level polecam Shoyu Ramen (assari) z boczkiem chashu, menmą, szczypiorem, sezamem, całym jajkiem ajitsuke, nori, narutomakiem i cebulą żółtą. Ten klarowny wywar, ale wciąż dość esencjonalny będzie idealną pozycją dla miłośników prostszych kompozycji. Shoyu w Madarze wydaje mi się lepszą opcją niż ten serwowany w TamPo Ramen, ale w tym drugim lokalu skupili się na cięższym wywarze wieprzowym (tonkotsu FTW!).

Shoyu Ramen
Shoyu Ramen

Przejdźmy jednak do cięższych wywarów (kotteri). Podają tu dwa, które ubóstwiam. Pierwszy to Spicy Miso Ramen z marynowaną mieloną wieprzowiną, menmą, blanszowanym szpinakiem, żółtą cebulą, plastrami papryczki chilli, masłem miso z czosnkową nutą, nori, ostrym blendem przypraw, nitkami chilli i pikantnym mayu. Powiecie – ostry, ja odpowiem – smaczny. Skala ostrości jest dopasowana idealnie i żaden smak nie zostaje zabity w trakcie jedzenia (co najwyżej można się lekko spocić). Dzieje się tutaj naprawdę dużo dobrego, to mój zdecydowany faworyt w ichniejszym menu!

Madara Spicy Miso
Spicy Miso

Na dużą, bardzo dużą uwagę zasługuje Vegan Ramen. Tare zostało przygotowane na bazie pasty miso i tahini, co już gwarantuje gęstość i dużo umami w kompozycji. Do tego dorzucono jeszcze pieczonego batata, pieczone pomidory, kiełki fasoli mung, szczypior, świeży czosnek, nitki chilli, nori oraz olej chilli. Już na papierze brzmi to super, a w momencie, kiedy spróbowałem tego wywaru, poczułem się wniebowzięty! Toż to majstersztyk i jeden z lepszych vegan ramenów, jakie jadłem. Jeśli miałbym określić jego smak, bazując na innych pozycjach z menu, powiedziałbym, że to mariaż tantanmena (który też jest bardzo spoko!) i spicy miso, tylko w wersji bezmięsnej – totalnie w porządku!

Madara Vegan Ramen
Vegan

Madara – keep up the good work!

Z dużą dozą niepewności podchodziłem do Madary, ale po pierwszej wizycie byłem pewny, że ilość pracy, jaka została włożona w to miejsce, nie poszła na marne. Na ograniczonej przestrzeni (w zasadzie nawet nieprzystosowanej do końca do pomieszczenia ramen baru) ci ludzie są w stanie przygotować bardzo dobry jakościowo produkt i należy im się za to wielki szacunek. Klimat w stylu pop-up pasuje do Tychów, ale mam nadzieję, że będzie z tego miejsca coś więcej niż tylko lokal na weekendową rozpustę… Czy Wy też byście tego chcieli?

Lokalizacja: ul. Darwina 25A, Tychy
FB: https://www.facebook.com/madara.ramen/

Madara Ramen Shop
  • Jedzenie
  • Obsługa
  • Klimat
4.5
Sending
User Review
0 (0 votes)

Marcin Ceran

Programista z zawodu, bloger z zamiłowania. Lubię dobrze zjeść, czy to w domu czy to na mieście. Będziesz to jeszcze jadł?! ;) Więcej o mnie tutaj!

RELATED POSTS