Manufaktura Marcello (Katowice)

Czy Wy też zauważyliście trend na włoskie lokale w naszym pięknym mieście? Wysyp tego typu miejscówek nie razi mnie, o ile serwowane będą w nich jakościowo dobre produkty. Popyt musi się równać podaży i takie tam, ale dziś nie będzie o ekonomii! Tematem wpisu jest Manufaktura Marcello, czyli całkiem świeża włoska restauracja znajdująca się przy ulicy Jankego 132 w Piotrowicach.

Lodziarnia z pizzą?

Miejsce to kojarzyło mi się do tej pory wyłącznie z lodami i dopiero za n-tym postem na Facebooku zauważyłem, że tuż obok wystartowali z nowym konceptem i promują go na tym samym fanpage’u. W zasadzie odziedziczyli lokum po Old Timers Garage, któremu bliżej było do amerykańskiego dinera niż włoskiej miejscówki, ale o tym potem!

Miejsca tu pod dostatkiem, ani razu nie odbiłem się, wchodząc z ulicy (takie to uroki knajp na południu Katowic). Menu? Przede wszystkim pizza, panini, kilka makaronów, ze dwie sałatki i parę innych pozycji (w tym – czasem sezonowe wkładki). Jest w czym wybierać! A ja oczywiście nie jedną, a wiele wizyt u nich odbyłem.

Pizza w różnej postaci!

Klasycznie zaczęło się od sprawdzenia, jak wypada najbardziej wszystkim znana i najlepsza do testów margherita. W składzie: pulpa pomidorowa, mozzarella, bazylia i oliwa. Placek średnicy 32 cm, a samej strukturze ciasta było bliżej do neapolitańskiej (choć wciąż to nie było to), czyli: mokry środek i wyrośnięte ranty. W zasadzie wszystko było z nią spoko – całkiem zacne ciasto i składniki. Szkoda tylko, że za wersję z mozzarellą di bufala zapłacimy aż 32 zł (tak, mam drobny żal, biorąc pod uwagę ceny konkurencji).

Manufaktura Marcello - Margherita

Z pizz zjadłem jeszcze Napoletane z oregano, czosnkiem, oliwkami, kaparami, anchois, bazylią i oliwą. Była równie przyzwoita, co poprzednia pozycja! Najlepszą robotę robią tu jednak pizza speciale, czyli pizze w trochę innym kształcie z megasuperskładnikami. Już Wam je pokazuję!

Manufaktura Marcello - Napoletana

Spośród pizz premium zjadłem Marcello Speciale Chef (pulpa pomidorowa, mozzarella di bufala DOP, bazylia, oliwa, ricotta, szynka gotowana, salami, bakłażan, cukinia) i Rachettę (pulpa pomidorowa, mozzarella di bufala DOP, ricotta, szynka gotowana, pieprz, pomidory, rukola, speck, grana padano). Obie bardzo smaczne i wyjątkowe w swoim gatunku.

Manufaktura Marcello - Speciale

Czy warto? Tak, o ile nie przerazi Was cena (każda z tego typu pizz kosztuje około 40 zł), która jak na południowokatowickie standardy może być lekko za wysoka, ale usprawiedliwia ją jakość. Wybór należy do Was, polecam jednak spróbować, bo nigdzie indziej takich cudów do tej pory nie widziałem.

Pizza to nie wszystko!

Dobra, ale nie samą pizzą człowiek żyje, co nie? Ja wiem… Można… Ale… Ja bym czasem zjadł coś innego. Dlatego na przykład sprawdziłem raz zupę (tego dnia mieli przepyszny krem z cukinii) albo insalata crudo z focaccią (najeść się sałatką to przy tym nie oksymoron!), albo makaron – carbonara, moja miłość, o której zresztą będzie kolejny akapit!

Manufaktura Marcello - Sałatka i focaccia

Bo dobrej carbonary to ze świecą szukać. Popatrzyłem na skład – spaghetti, jajko, pietruszka, guanciale, cebula, pecorino, oliwa i pieprz. Zdawałoby się, że wszystko tutaj zagra, i prawie tak się stało! Była kremowa konsystencja, dobre składniki, tylko makaron sam w sobie jakiś taki… dziwny. Dostałem go chyba w wersji trochę za bardzo al dente, coś mi zdecydowanie nie pasowało w jego strukturze (czego do końca nie jestem w stanie zidentyfikować po czasie, więc może już nie być tego mankamentu). Może to tylko jednorazowa wtopa i teraz mają świetne makarony? Sprawdzę, ale za jakiś czas, bo ostatnio wcinam same włochy (a chciałbym azję, chlip, chlip).

Carbonara
Carbonara

Manufaktura Marcello, czyli jak się to robi na południu

Manufaktura Marcello to młody twór, może nie idealny, ale z pewnością smaczny i dążący do perfekcji. Kibicuję im mocno, bo w okolicach katowickich Piotrowic próżno by szukać takiej pizzy, jaką zjemy u nich. Liczę też, że zmienią trochę ceny, a pizza za jakiś czas będzie jeszcze lepsza. Make Piotrowice great again!

Lokalizacja: Jankego 132, Katowice
FB: https://www.facebook.com/manufakturamarcello/
Menu[klik]

Manufaktura Marcello
  • Jedzenie
  • Obsługa
  • Klimat
4

Podsumowanie

Dobrze, ale liczę na więcej! + lepsze ceny

Avatar

Marcin Ceran

Programista z zawodu, bloger z zamiłowania. Lubię dobrze zjeść, czy to w domu czy to na mieście. Będziesz to jeszcze jadł?! ;) Więcej o mnie tutaj!

RELATED POSTS