Kulinarnie na Trzech Stawach – Sezo’novo

W ramach odreagowywania stresu związanym z moim autem (na jakiś czas jest pojeżdżone.pl, heheszki) wybraliśmy się ze znajomymi na łono natury. Głównym celem było wyciszyć się, spędzić miło czas i oczywiście coś zjeść. W tym celu udaliśmy się nad katowickie Trzy Stawy, a konkretniej do Sezo’novo znajdującego się przy ulicy Francuskiej 180.

Sezo'novo - Ogródek

 

Lokal jest projektem dwóch szefów kuchni – Przemka Błaszczyka z Manana Bistro & Wine Bar oraz Witolda Wróbla, który również z Przemkiem zaangażowany jest w młodszą siostrę – Novo. Miejsce zbudowane jest na bazie jakże popularnych u nas kontenerów, a dodatkowo posiada dość obszerny ogródek. W swojej ofercie posiada głównie pizze, ale ponadto co jakiś czas starają się serwować inne dania. Zapomniałbym o jeszcze jednej istotnej rzeczy – restauracja działa tylko w sezonie letnim!

Po krótkim przestudiowaniu menu, wybraliśmy 3 nasze typy, każdy na podkładzie z sosu pomidorowego:

  • Vegetariana (23 PLN) – ser, bakłażan, cukinia, papryka, pomidory, pieczarki, kukurydza, oregano,
  • Roma (30 PLN) – pieczarki, szynka prosciutto cotto, salami, pancetta,
  • Al Prosciutto Crudo (33 PLN) – ser, szynka prosciutto crudo, rukola, pomidory koktajlowe, oliwa, oregano.

Sezo'novo - Pizze

Ciasto było wielkości średniego talerza, obstawiam coś w okolicach 30 cm, czyli w sam raz żeby się nią najeść, a nie przejeść. Chrupkie, nierówno upieczone, czasem przypieczone, a to za sprawą pieca, w którym zostały zrobione. Składniki, które znalazły się na pizzy niespotykanie świeże, co może też się przyczyniło do tego, że każda z wymienionych wyżej pozycji smakowała dla mnie całkowicie inaczej. Chciałbym móc wskazać jedną ulubioną, ale nie jestem tego w stanie zrobić. Vegetariana ma plusy za bakłażana i cukinię, Roma za świetne salami i pancette, a Al Prosciutto Crudo to ogólnie jedna z moich ulubionych pozycji w tego typu miejscach i tutaj była równie dobra co pozostałe. W skali szkolnej każda pizza zasłużyła u mnie na 5+.

Sezo'novo - Piec

Sezo’novo to zdecydowanie miejsce warte uwagi. Oddalone od centrum miasta, przy zielonych terenach znakomicie nadaje się na odpoczynek po rowerach, rolkach, tudzież po prostu po ciężkim dniu, tygodniu. Nie popełnijcie błędu i nie przegapcie sezonu – potem będziecie musieli czekać rok, aby odwiedzić tą restaurację. Moim zdaniem jest to najlepsza pizza w Katowicach!

Ocena
  • Jedzenie
  • Obsługa
  • Klimat
4.3

Podsumowanie

Niezła pizza na świeżym powietrzu!

Sending
User Review
0 (0 votes)

Marcin Ceran

Programista z zawodu, bloger z zamiłowania. Lubię dobrze zjeść, czy to w domu czy to na mieście. Będziesz to jeszcze jadł?! ;) Więcej o mnie tutaj!

3 komentarze

  1. Harrold

    7 czerwca 2016

    nie wiem co uzasadnia takie ceny za produkt typu pizza. I to w każdym miejscu które ją podaje. Nigdy tego nei zrozumiem

  2. Rosaline

    9 czerwca 2016

    Wygląda zachęcająco, szkoda, że dla mnie to prawie drugi koniec miasta. :)

    • Marcin Ceran

      9 czerwca 2016

      Dla mnie praktycznie też, ale zawsze można w weekend podskoczyć :)

Comments are closed.

RELATED POSTS