ToDoJutra (Katowice)

Ostatnio natchnęło mnie trochę, aby wrócić z jedzeniem do czasów studenckich. Może nie do nocnych kebabów jedzonych na gastrofazie, ale do dania, które zawsze wspominałem miło i zostało uznane za jedną z atrakcji Krakowa. Jednak zamiast jechać do dawnej stolicy Polski, zrobiłem rozpoznanie w Katowicach. Dzisiejszym bohaterem wpisu będą więc zapiekanki z lokalu ToDoJutra!

Wiele się zmieniło w takich lokalach od kiedy zakończyłem studenckie życie. Dbanie o szczegóły wyszło na pierwszy plan; Nie dostaniemy już tzw “mrożonki” tylko pełnoprawne pieczywo i świeże, dobre jakościowo składnik,i co przekłada się na lepszy smak. Podobna sprawa występuje też w ToDoJutra. Lokal serwuje własne pieczywo w opcji jasnej z ziołami i ciemnej, 2 rozmiarach, 12 kombinacjach i do tego jeszcze paroma sosami do wyboru. Jest w czym wybierać, prawda? Dzięki temu szybko nie odhaczymy wszystkich pozycji w menu.

todojutra-osiol-na-polanie-2

Ja na poczet tejże relacji sprawdziłem 3 zapiekanki w wersji małej. Czemu? Głównie dlatego, że aż tak nie lubię zapychać się pieczywem. W żadnym jednak stopniu nie dyskredytuje jakości wykonania, bo stoi na bardzo dobrym poziomie. W każdym zjedzonym przeze mnie “zapieksów” nie było mowy o niedopieczeniu lub spaleniu bagiety (o to akurat zadbał czynnik ludzki, ale chwała mu za to!). Były po prostu chrupkie, lecz nie na tyle żeby się poharatać, a i do tego smaczne w obu wariantach. Obie są równie dobre, więc tutaj wchodzi czynnik osobistych preferencji. :)

Jeśli chodzi o pozycje, które dane mi było spróbować to na pierwszy ogień poszedł Osioł na polanie. W składzie miał suszone pomidorami, salami pepperoni, serem, udekorowany rukolą, na ciemnym pieczywie z sosem czosnkowym. Kiełbasa bardzo smaczna i dobrze przyprawiona razem z resztą składników dobrze się komponowała. Z sosem też wydaje mi się, że lepiej nie mogłem trafić bo czosnkowy tutaj nie palił gęby, tylko dobrze smakował. Pierwsze wrażenia miałem bardzo pozytywne co skłoniło mnie do ponownych odwiedzin.

todojutra-weganka

Przy kolejnej wizycie zachciało mi się eksperymentów i zamówiłem Kato Wegankę. W przypadku tej zapiekanki komponujemy ją wybierając z 2 grup składników. Pierwsza to pieczarki, tofu albo szpinak, druga natomiast: suszone pomidory, papryka lub kukurydza. Do tego jeszcze przypada wegański ser. Moją wersją były pieczarki + papryka z ketchupem – ot klasycznie i wegańsko. Jak w smaku? Dalej smacznie mimo obaw przed wegańskim serem! Myślę, że warto chociażby spróbować. Tak z czystej ciekawości. :)

Ostatnią zapiekanką sprawdzoną na poczet tej relacji był Dziki drwal. Bekon, swojska kiełbasa, cebula, ser, na jasnym pieczywie  i do tego polane sosem idealnym do świnki, czyli barbeque. Totalne przeciwieństwo mojego poprzedniego wyboru. Werdykt? Była to chyba najlepsza pozycja jaką tam zjadłem! Co jak co, ale bekon w połączeniu z jakościową kiełbasą to wyśmienite rozwiązanie dla prawdziwych mężczyzn. Polecam sprawdzić przy najbliższej okazji!

todojutra-dziki-drwal

Katowice również mogą pochwalić się dobrymi zapiekankami, chociażby tymi z ToDoJutra. Bogate menu, smaczne pieczywo i dobre jakościowo składniki to według mnie atut tego lokalu, a i nazwę mają całkiem adekwatną: To do jutra na zapieksy? Owszem :)

Adres: ul. Mariacka 17 / Słowackiego 22, Katowice
FB: https://www.facebook.com/todojutra/
Ceny:

  • Osioł na polanie – 9 PLN (mała) / 13 PLN (duża)
  • Kato Weganka – 10PLN (mała) / 14 PLN (duża)
  • Dziki drwal – 9 PLN (mała) / 13 PLN (duża)