Veni, vidi, vici? Fabryka Burgera

Dawno, dawno temu w odległej galaktyce… Ok, jednak nie tak dawno, bo w zeszłym tygodniu i do tego w Katowicach. Krakowski uchodźca zawitał u progu mego mieszkania, a do tego był głodny. Znaczy głodna. Wybraliśmy się zatem do Fabryki burgera mieszczącej się przy ulicy 3 maja 38, w bramie, zaraz na przeciwko Białej Małpy. Powód wizyty dość prosty – wykupiony Groupon.

Lokal czysty z ładnym malowidłem na ścianie. Szkoda tylko, że cały zadymiony. Nie wiem, czy to awaria wentylacji akurat tego dnia czy zawsze tam tak jest.

01 - LokalGroupon obejmował dwa dowolne burgery z karty w zestawie z frytkami i surówką za 34,99 zł. Anka wybrała burgera boczek BBQ w składzie z chipsami z bekonu, karmelizowaną cebulką i tutułowym sosem BBQ. Gdzieś tam zawitała jeszcze sałata. Cena bez zniżki – 26 PLN. Burger jakiego wybrałem to pozycja nazwana Chorizo. W składzie chipsy z chorizo, ser i również jak pozycja Anki sos BBQ. Normalnie w cenie 25 PLN.

02 - Boczek BBQ 03 - Chorizo

Jakie miałem wrażenia z burgera? Mieszane… Z jednej strony mięso w burgerze wysmażone w stopniu jakim chciałem i całkiem niezłe w smaku. Chipsy z chorizo i ser też niczego sobie. Z drugiej strony jednak do burgera już od razu został wpakowany sos BBQ… wydaje mi się, że trochę na siłę. Sos bardzo gorzki w smaku totalnie mi tam nie pasował – psuł całkowicie smak reszty składników. Tak na dobrą sprawę wydaje mi się, że nawet nie stał obok dobrego sosu barbecue. Jeśli mam być szczery to czarę goryczy w moim przypadku przelała bardzo podstawowa sprawa – bułka, która na pewno nie była chrupka, a wręcz przeciwnie, bo była gumowata i przeciętna jak na pieczywo do burgera.Jedynym jej plusem było to, że trzymała całość w ryzach do ostatniego kęsa… jeżeli się wytrzymało mielenie gumy. W skład zestawu wchodziły jeszcze frytki i surówka. Frytki całkiem smaczne, chrupkie i miękkie w środku. Surówka… no bez szału. Nawet bez jednego cichego wiwatu gdzieś z tłumu. Do naszych zestawów było po 3 sosy a jako, że braliśmy 2 zestawy to mieliśmy cały przekrój. Chilli, czosnkowy, musztardowo-miodowy, BBQ, pieprzowy i … nawet nie pamiętam jaki był ostatni. Tutaj podobnie bez szału, najlepiej wypadł w sumie sos musztardowo-miodowy.

04 - Sosy

Myślałem, że lokal czymś mnie zaskoczy jednak żadnych rewelacji nie było. W moim odczuciu najwyższa ocena jaką mogę mu przyznać to takie szkolne 3. Może na następnej kartkówce będzie lepiej. Tym razem z lepszym sosem BBQ i chrupiącą bułą, o!

Fabryka Burgera Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato