Służbowo do Szczyrku – wizyta w Green Pub

Podróże służbowe to świetna okazja do zjedzenia czegoś nowego gdziekolwiek byśmy się wybierali. W ten weekend dane mi było pojechać na konferencję do Szczyrku a tam odwiedzić Green Pub – niebagatelną knajpę z dość dużym miszmaszem kulinarnym [oferują tam dania z kuchni polskiej, greckiej, włoskiej i meksykańskiej]. Mój wybór padł na kuchnię meksykańską a że byłem jeszcze bardzo głodny to oczywiście dwudaniowy obiad musiał być.

Na pierwszy rzut padła Sopa de Albondigas – zupa warzywna z papryczkami chilli i mięsnymi pulpecikami a całość zaprawiona gęstą śmietaną. Zupa była bardzo smaczna – została odpowiednio doprawiona a śmietana dodawała uroku tej zupce. Była też bardzo syta mimo tego, że wspomnianych pulpecików w moim daniu naliczyłem [aż?] 2. Cena samej zupy – 7,90pln.

Na drugie danie uwidziałem sobie Burrito Chorizo – czyli po prostu Burrito z dodatkową kiełbasą chorizo podawane w zestawie z frytkami, gęstą śmietaną oraz sałatką meksykańską. Początkowo przeraziłem się ostrością podanego dania – w menu przy tej pozycji widniały 2 papryczki co mogło oznaczać, że będzie piekło. Jednak nic z tych rzeczy – obyło się bez dodatkowego napoju ;) Co do samej tortilli i jej “wnętrzności” to mięsko i to wołowe, i chorizo były bardzo dobrej jakości – zajadałem ze smakiem aż do pustego talerza. Całość z sałatką oraz śmietaną bardzo dobrze się komponowały. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to jakość frytek – mogłyby być lepsze aczkolwiek nie było aż takiej tragedii. Cena takiego zestawu – 24,90pln.

Podsumowując – jeśli traficie kiedyś do Szczyrku i zastanowicie się czy zjeść coś bardziej lokalnego [w końcu to miejscowość górska] czy coś co po prostu lubicie – jak dla mnie wybór jest prosty. Gorąco polecam to miejsce!

Mexicano!