Zelter (Bytom)

Bytom może nie jest po drodze, ale kulinarnie też ma do zaoferowania kilka smaczków. Od znajomych słyszałem o paru miejscach i jako że ostatnio wzięło mnie na wyjazdy poza Katowice, chciałem jak najowocniej wykorzystać ten czas. Wybór padł na lokal Zelter, który znajduje się przy ulicy Strażackiej 3a niedaleko bytomskiego rynku.

Wstępniaczek

Zelter w swoim menu serwuje wszelakiego rodzaju burgery, bagietki, bajgle i tacosy, a do tego możemy się tam napić dobrego piwa. Ot, taki całkiem przyjemny gastropub! Jeśli chodzi o wielkość, to nie jest zbyt duży (kilka stolików), ale latem nadrabia on ogródkiem, który zwiększa liczbę dostępnych miejsc dwukrotnie.

Zelter - Cover

Pierwszy raz z Zeltrem spotkałem się podczas 3. geburstag zeltra vs. Wanke Cook’INK Pop Up, na którego czas stery na kuchni przejął Daniel Wanke i zaserwował swoje propozycje w stylu azjatyckim. Były k-fries z wołowiną bulgogi, azjatyckie burgery z czerwoną bułą czy też sałatka z rostbefem w azjatyckiej marynacie. Wiadomo, na takim wydarzeniu nie do końca da się poznać dania, jakie na co dzień mają w lokalu, jednak przekonało mnie to do odwiedzenia go jeszcze raz. Od tego momentu minęło dobre pół roku – było to zdecydowanie za długo!

Zelter - Popup

Burgerowo

Z tą samą osobą co ostatnio była na kuchni, czyli Danielem, zdecydowaliśmy się na odwiedzenie bytomskich zakątków głównie w celach burgerowych. Co się jednak szybko okazało, nie skończyło się na samych burgerach (ale od nich zaczęliśmy konsumpcję). W swojej ofercie Zelter ma 10 klasycznych pozycji, co miesiąc wskakuje też burger miesiąca, a czasem i jakieś inne pozycje sezonowe. Dla każdego znajdzie się coś smacznego!

Zelter - Kevin Bacon v2

My „spotkaliśmy” się z Kevinem Baconem, który skrywał w sobie 150 g wołowiny, bekon, edam, czerwoną cebulę, awokado, pomidora, sałatę oraz sos BBQ. Całość zamknięta była w przepysznej bułce, odpowiednio maślanej, pulchnej wewnątrz i chrupiącej z zewnątrz… Bułka ideał, ale to nie wszystko! Wołowina doprawiona jak należy i również prawidłowo usmażona; poprosiliśmy średnio wysmażoną i taka była. Dodatki również stanowiły idealne uzupełnienie mięsa: chrupiący bekon, świeże awokado i sos BBQ to jedno z moich ulubionych połączeń. Po tym burgerze jestem w stanie śmiało stwierdzić, że jest to jeden z najlepszych burgerów na Śląsku, jakie można zjeść… Koniecznie musicie to sprawdzić sami – niekoniecznie z tą pozycją!

Zelter - Przekrój burgera

Pokaż mnie to pastrami

W obecnym menu na tablicy wypatrzyliśmy również parę pozycji z pastrami. Tak się nim zainteresowaliśmy, że nie moglibyśmy wyjść z lokalu bez sprawdzenia go! Na naszym stole wylądowały frytki z pastrami, które w sumie były taką ziemniaczaną interpretacją reubena. Głównie dlatego, że był sos jak w kanapce, kapusta kiszona, pastrami i ser. Do tego frytki rewelacja… Palce lizać po prostu!

Zelter - Pastrami frytki

Jeśli już mówimy o reubenie, to wersja kanapkowa też znalazła się na naszym stoliku. Bardzo aromatyczne pastrami z dodatkami zamknięto w przepysznym chlebie żytnim. Pastrami w zacnej ilości dało się oczywiście bardziej wyczuć niż z frytkami, ale tego można by się było domyślić. Poza jedną rzeczą, która zwróciła moją uwagę (mała ilość sera), to ta kanapka jest najlepszym reubenem na Śląsku. Nigdzie nie znajdziecie tak smacznie skomponowanej jak ta w Zeltrze!

Zelter - Reuben v2

Ostatnim daniem tego wieczoru było Rico Tacos, czyli taco z antrykotem, krewetkami, ananasem, cebulą, kolendrą oraz pico de gallo (salsa pomidorowa). Na talerzu znalazły się trzy sztuki z dodatkowymi sosami oraz limonką do skropienia. Po składnikach widać, że to taki klasyczny surf’n’turf, czyli połączenie czerwonego mięsa z owocami morza. Cóż mogę rzec? Nie mam okazji często jeść taco, ale to tutaj smakowało bardzo dobrze. Pyszny placek, mięso i krewetki perfekcyjne, salsa też niczego sobie. Czego chcieć więcej? ;)

Zelter - Rico Tacos

Zelter… ale ja Ciebie szanuję!

Muszę przyznać, że słyszałem o Zeltrze wiele pozytywnych opinii, ale po tej wizycie jestem przekonany, że nie były to słowa rzucone na wiatr. Dzięki takim miejscom Bytom wydaje mi się atrakcyjniejszy, niż kiedykolwiek sądziłem. To miejsce bardzo dobre na obiad czy na posiadówkę ze znajomymi. Zdecydowanie polecam!

Adres: ul. Strażacka 3a, Bytom
FB: https://www.facebook.com/zelterbar/
Ceny:

  • Kevin Bacon – 18 zł
  • Rico Tacos – 26 zł
  • Reuben – 23 zł
  • Frytki z pastrami – 13 zł
Ocena
  • Jedzenie
  • Obsługa
  • Klimat
4.7

Podsumowanie

Szanuje za tak mięsne i przepyszne kompozycje!

Sending
User Review
5 (1 vote)

Marcin Ceran

Programista z zawodu, bloger z zamiłowania. Lubię dobrze zjeść, czy to w domu czy to na mieście. Będziesz to jeszcze jadł?! ;) Więcej o mnie tutaj!

2 komentarze

  1. Kejben .

    21 listopada 2017

    dołączam się do opinii, rewelacyjne miejsce z pysznym jedzeniem! Odwiedzam średnio raz na miesiąc, bo naprawdę warto!

    • Marcin Ceran

      21 listopada 2017

      Ja będę teraz częściej wpadał! :D

Comments are closed.

RELATED POSTS