AIOLI Cantine Bar Café Deli [Warszawa]

Podczas krótkiego zwiedzania miasta, zawsze przychodzi moment, kiedy dopada nas głód. Nie inaczej było podczas wizyty w Warszawie. Gdy mieliśmy się zbierać do powrotu, weszliśmy do dość obłożonego lokalu AïOLI Cantine Bar Café Deli, który mieści się na Świętokrzyskiej 18.

Jakoś udało się znaleźć miejsce i wybrać coś z menu. A trzeba powiedzieć, że menu obfituje w ciekawe pozycje. Mamy tutaj burgery, pizze, pastrami, tapasy, sałatki, pasty, steki i masę innych rzeczy. Symbolem tego lokalu jest sos Aioli. Sos AÏOLI jest jednym z historycznych fundamentów kuchni śródziemnomorskiej. Jego nazwa wywodzi się z prowansalskiego alh (czosnek, łac. alium) i òli (oliwa, łac. oleum). Spotykany jest w większości tradycji kulinarnych Morza Śródziemnego (prowansalskie alhòli/aiòli, katalońskie allioli, etc.). Choć AÏOLI nazywane jest „masłem Prowansji“, w rzeczywistości bliżej mu do majonezu. AÏOLI przygotowuje się z czosnku, żółtek, oliwy i sosu limonkowego. Jednak sposobów przygotowywania i składników tego sosu jest równie wiele, co regionalnych tradycji kulinarnych Południa (za stroną http://www.aioli-cantine.com/).

Wracając do wystroju lokalu, jest on industrialny, z otwartą kuchnią i barem pośrodku. Z opasłego menu wybraliśmy kanapkę z Pastrami, pizze DI BUFALA z mozzarella, mozzarella di Bufala, sos śmietanowy, kurki, por, pomidory cherry oraz pastę PORK CHORIZO CASARECCE Chorizo, karkówka, pomidory pelati, oliwki czarne, czosnek, chipotle, czerwona cebula, tymianek, ser Gran Biraghi.

Ceny jak widać nie są zbyt wygórowane. Myślę, że mieszczą się w średnim pułapie i jak na Warszawę są w porządku. Do tego spokojnie mogę napisać, że wszystkie rzeczy były smaczne i godne uwagi. Jedynie do czego możemy się przyczepić to trochę suche pastrami, ale to może dlatego, że gustujemy w Pastrami Deli i ono zawsze jest soczyste. Na plus, że pastrami robią własne, więc zawsze to jakaś odskocznia i próba czegoś nowego.

Świetną rzeczą było także przedstawienie propozycji deserów po posiłku. Nie powiem, ale taka prezentacja bardzo skutecznie zachęciła nas do spróbowania i zakupu. I powiemy jedno – było smacznie :) Część ciast była podawana zwyczajnie, inne zostały ułożone w słoiczkach. Bez zbędnych ceregieli zdecydowaliśmy się na brownie z solonym karmelem i masą bezową. Było przepyszne i jedynym “mankamentem” było niedopieczenie masy bezowej, była smaczna, ale nie chrupała jak powinna.

Aioli zachęca bogactwem karty i jakością wykonania dań. Z chęcią przy powrocie do Warszawy, powrócimy i do Aioli, by spróbować pozostałych specjałów ichniejszej kuchni. Do spróbowania których i Was, drodzy czytelnicy, zachęcamy!

Adres: al. Świętokrzyska 18, Warszawa
FB: https://www.facebook.com/AioliCantine/
Ceny:

  • kanapka z Pastrami – 31,90 PLN,
  • pizza DI BUFALA – 38,90 PLN
  • pasta PORK CHORIZO CASARECCE – 26,90 PLN