Ziemniaki kontratakują! – Bulwa Nać

Jako, że po ostatnim wyjściu na ziemniaka czułem pewien niedosyt, cały czas chodziła za mną jedna knajpa, która miałem od dawna odwiedzić. Dzień wolny spadł z nieba i w końcu się tam wybrałem. Mowa o Bulwa Nać, znajdującej się przy ulicy Targowej 8 w Sosnowcu.

Czymże jest ta tytułowa Bulwa Nać? Jest to ziemniak pieczony w specjalnie, żeliwnym piecu. Jest to swoisty slow food przypominający swoim składem tureckiego kumpira. Sam lokal serwuje parę wariantów tego dania zaczynając od najprostszego z gzikiem, serem feta czy też z tuńczykiem, peperoni czy też pulled pork. Zmienia się to co jakiś czas oczywiście, więc nie znudzicie się za szybko tymi kompozycjami.

Ja na swój pierwszy raz wybrałem opcję z pulled pork. Do tego wybrałem jeszcze rukole, roszponkę i zamiast sosu pozwoliłem sobie na konfiturę z czerwonej cebuli. Całość została zamknięta w zgrabnym tekturowym pudełku, które śmiało można wziąć ze sobą na wynos. Zaczynając od góry, spróbowałem najpierw konfitury – soczysta, świetna w smaku, nie za słodka jak to czasem bywa w tego typu wytworach, pasowała doskonale do szarpanej wieprzowiny. Samo mięso też bardzo dobre i mogę je uznać za poprawnie przygotowany pulled pork. Ogólnie jak tylko dokopałem się do ziemniaka byłem bardzo ucieszony – nie był przesolony jak ten z moich ostatnich wojaży! Ponadto to chyba pierwszy przypadek przy takim ziemniaku, że zjadłem go w całości razem ze skórką. bo smakowała wyśmienicie! Pozycja którą wybrałem kosztowała 14 PLN i jest godna polecenia. Ciekaw jestem jak pozostałe dobroci smakują :)

Dość spontaniczna wizyta okazała się dobrym wypadem na jedzenie. Wyszedłem z knajpy bardzo ukonentowany. Jak na razie pierwszy miesiąc Bulwa Nać ma za sobą, ale myślę, że śmiało dadzą sobie radę. Relację skwituję jednym z hashtagów z ich szyldu – #potatoesgonnapotate!

02 - Pulled Pork

Marcin Ceran

Programista z zawodu, bloger z zamiłowania. Lubię dobrze zjeść, czy to w domu czy to na mieście. Będziesz to jeszcze jadł?! ;) Więcej o mnie tutaj!

RELATED POSTS

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close