Tito Tito [Gliwice]

Wycieczki, wycieczki… Te gastronomiczne są najlepsze i niekiedy nie wiadomo na co się wpadnie. Ruszyłem w poszukiwaniu pastrami, reubena, burgerów itp, a ostatecznie wyszło z tego zupełnie inna, włoska opcja kulinarna. Nieprzypadkowo podczas ostatniej eskapady, bo z polecenia jednej z czytelniczek, trafiłem do centrum Gliwic. Bohaterem dzisiejszego wpisu będzie Tito Tito, znajdujące się przy ulicy Plebańskiej 7.

Lokal położony jest w bliskiej odległości od gliwickiego Rynku. Samo miejsce duże nie jest, więc aż dziw, że udało nam się znaleźć wolny stolik. W menu przystawki, pasty oraz kilkanaście rodzajów pizz (w tym wersje vegan!). Co ważniejsze, takie niepozorne miejsce, a dowiedziałem się, że wszystkie składniki sprowadzane są z Włoch, tak więc brawa dla Tito Tito! Ogólnie jest w czym wybierać, więc dzięki obecności znajomych miałem okazję na większą degustację.

Mój niepohamowany apetyt dał o sobie znać tym, że jako jedyny zamówiłem przystawkę. Padło na crostini, czyli włoskie grzanki serwowane z różnymi pastami i dodatkami, tutaj w ilości 3 sztuk. Była więc tapenada, mozarella z suszonymi pomidorami oraz prosciutto crudo z rukolą. Samo pieczywo dobre jakościowo, chrupało jak powinno. Każdą kromkę zjadłem ze smakiem, ale chyba najbardziej urzekła mnie ta z tapenadą. Co jak co, ale pasta z czarnych oliwek jest jedną z moich ulubionych!

Czym byłby wypad do włoskiej knajpy bez zjedzenia okrągłego placka? Nie wiem, nigdy mi się to nie zdarzyło ;) Podczas tego wypadu na spółę wszamaliśmy Funghi di bosco. Pizze tutaj są robione na modłę włoską, czyli mieliśmy gwarancję cienkiego i chrupkiego ciasta. Wśród składników znalazł się sos mascarpone, mozarella, pancetta, borowiki, orzeszki pinii oraz rozmaryn. Lubię nietypowe smaki, a z sosem bazującym na wspomnianym wcześniej serku spotkałem się po raz pierwszy. Obawy jednak szybko rozwiał pierwszy kęs – było nietypowo smaczne! Wszystkie składniki pasowały do siebie tak, jakby były sobie przeznaczone. Ahhh, ta pancetta, te borowiki! A do tego jeszcze aromat rozmarynu, który towarzyszył przy konsumpcji. Taki placek jest wart grzechu, nawet jeśli byłaby piątą pizzą w tym tygodniu. (PS. To prawda)

To jednak nie koniec tej błogiej uczty. Przyszła pora na nasze pasty (aka makarony), a każdy z naszego radosnego trio zamówił sobie po jednym. Na stoliku pojawiło zatem Spaghetti arrabiata (pomidory pelati, czosnek, papryczi chilli, świeża bazylia, oliwa z oliwek i grana padano), Tagliatelle a’la carbonara (pancetta, gorgonzola, cebula w sosie śmietanowym) oraz Spaghetti aglio olio e peperoncino (oliwa extra vergine, czosnek, peperoncino, pietruszka,plus dodatkowy grillowany kurczak w moim przypadku). Numero uno i duo tylko skosztowałem po trochu, więc nie mogę powiedzieć o nich złego zdania. To jednak ostatni wybór podbił moje serce (żołądek?), poprzez prostotę i smak, który nie miał sobie równych. Chilli z czosnkiem w makaronie podbijały smak, idealnie komponując się z użytą oliwą. Kurczak (opcjonalny) był delikatny, znakomicie ugrillowany, przez co nawet mięsożercy będą zadowoleni z takiego obrotu spraw. Ogólnie jest to najlepsze wydanie tego dania jakie jadłem ostatnimi czasy.

Tito Tito to miejsce nietuzinkowe na kulinarnej mapie Śląska. Z naszej wycieczki wszyscy wrócili zadowoleni. Do tej pory aby zjeść włoską kuchnię w dobrym wydaniu kierowaliśmy się raczej w kierunku Katowic, bądź Tychów. Teraz wiem, że Gliwice też nie mają się czego wstydzić i spełnią nawet bardzo wygórowane oczekiwania!

Adres: ul. Plebańska 7, Gliwice
FB: https://www.facebook.com/titotito.gliwice
Ceny:

  • Crostini – 9 PLN
  • Spaghetti Arrabiata  – 20 PLN
  • Tagliatelle A’la Carbonara – 21 PLN
  • Spaghetti Aglio Olio E Peperoncino – 19 PLN / 25 PLN z grillowanym kurczakiem
  • Funghi di bosco – 31 PLN

Marcin Ceran

Programista z zawodu, bloger z zamiłowania. Lubię dobrze zjeść, czy to w domu czy to na mieście. Będziesz to jeszcze jadł?! ;) Więcej o mnie tutaj!

RELATED POSTS

Nasza strona używa plików 'cookies' - ciasteczek. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close