III Rynek Smaków – Przedsmak Wakacji [2016]

Podczas tego weekendu odbyła się III tegoroczna edycja Rynku Smaków pt. Przedsmak Wakacji. Czas jest nieubłagany – jeszcze niedawno pisałem o II edycji, a tu nagle znowu zajadałem się kolejnymi pysznościami z różnych wozów. Bez zbędnego przedłużania – szama na stół!

Własna Robota

W piątkowe popołudnie to oni uratowali mnie i ugasili moje pragnienie. Poprzednio spotkałem się z nimi przeszło dwa lata temu podczas festiwalu MENUfaktura. Tym razem wpadło mi w łapki smoothie jarmuż, banan, pomarańcza, które było wyśmienite. Wspaniała sprawa podczas tych upałów!

Rynek Smaków - Własna Robota

Nice To Eat You

Foodtruck pojawiał się już parokrotnie w Katowicach i zawsze coś tam od nich się jadło. W swojej ofercie mają głównie kanapki w różnych kombinacjach. Ja sam na koniec dnia miałem okazję zjeść od nich niezłego skurczybyka – tak się nazywała ich kanapka! W jej składzie znalazła się kura, masło orzechowe, jabłko, ser, bekon, sos miodowo-musztardowy, granat. Petarda! Wykorzystanie owoców takich jak jabłko czy granat dodało swojego rodzaju orzeźwienia tej kanapce. Osoby, którym ją poleciłem, nie żałowały ani jednego kęsa! Szkoda, że foodtruck na co dzień nie stoi w Katowicach! Ich kanapki chyba nigdy by mi się nie znudziły.

Rynek Smaków - Nice To Eat You

Dobra Szama

Wybrałem się tutaj z polecenia czytelników, a co! W menu Dobrej Szamy możemy znaleźć głównie lawasze i quesadillas. Ja sam skusiłem się na placek lawasz w opcji z grillowanymi krewetkami. Do tego w środku znalazły się jeszcze oliwki, kapary, jalapeno (choć ja z niego zrezygnowałem), pomidory, ser koryciński, gouda, rukola, sałata, pesto pietruszkowe oraz sos jogurtowo-czosnkowo-makowy. Zaskoczyłem się pozytywnie! Placek był bardzo smaczny, a składniki bardzo dobrze się komponowały. Jedyne czego żałowałem, to fakt, że poprosiłem o wersję bez ostrych papryczek. Wydaje mi się, że to danie byłoby wtedy jeszcze lepsze! Następnym razem biorę na ostro, nie ma to tamto!

Rynek Smaków - Dobra Szama

Custom Pizza Truck

Foodtrucki z pizzą z pieca robią się coraz bardziej popularne. Do takich należy oczywiście Custom Pizza Truck. Serwują oni pizzę na cienkim cieście z pieca opalanego drewnem! Ja na swój pierwszy raz z nimi wybrałem pizzę chorizo. W składzie znalazł się sos, mozarella, spicy chorizo i papryka. Było smacznie, ale brakowało mi tu efektu “wow”. Wydawało mi się trochę za mało składników na samej pizzy… A może to przez te grubsze ranty, które sprawiły że pizza była w sporej części sucha? Albo po prostu zrobiłem się wybredny po takiej ilości innych dobrych pizz? Nie wiem. Przy następnej okazji sprawdzę ich jeszcze raz.

Rynek Smaków - Custom Pizza Truck

Rynek Smaków moim zdaniem

Co najbardziej mi przeszkadzało podczas tej edycji? Czasem słońce, czasem deszcz. Piątek i sobota to masakryczne upały, niedziela to cały dzień z deszczem. Weź tu wyjdź i coś zjedz… Oczywiście byłem każdego dnia, ale nie na długo. W przypadku takich upałów sugerowałbym zrobienie raczej nocy foodtrucków – i “szamodawcom”, i głodomorom wyszło by to zdecydowanie lepiej. Pogody nie ma jak przewidzieć na dłuższą metę, ale może warto zostawić sobie furtkę na kolejny taki przypadek? Tyle z mojej strony – do następnego!

Ceny:

  • Własna Robota – Smoothie 500ml – 15 PLN
  • Nice To Eat You – Kanapka Skurczybyk – 20 PLN
  • Dobra Szama – Lawasz z grillowanymi krewetkami – 17 PLN
  • Custom Pizza Truck – Pizza Chorizo – 20 PLN
  • Żarłok Tv

    Hej! Odnośnie NTEY “W jej składzie znalazła się kura, masło orzechowe, jabłko, ser, bekon, sos miodowo-musztardowy, granat. Petarda! Wykorzystanie owoców takich jak jabłko czy granat dodało swojego rodzaju orzeźwienia tej kanapce. Osoby, którym ją poleciłem, nie żałowały ani jednego kęsa! .”

    jadlem od nich 3 kanapki i żałuję każdej złotówki. Po pierwsze – masło orzechowe – KUPNE z Felixa. Czy to ma być super jedzenie warte 18zł za kanapke? Czy trudno jest zrobic własne masło orzechowe? Jak widac mijają czasy, kiedy food truck=slow food=wszystko robimy sami. [wiem wiem, że SlowFodd to trade mark i trochę co innego, ale kolokwialnie “pisząc”] Obsługa niby 10/10 pŻesympatyczni, jednak są tak sympatyczni, że podczas robienia mej kanapki w busie bylo chyba z 5 osób – rozmowy i impreza trwały w najlepsze – i co? Świeżaka robił mi jakiś świeżak [młodszy koleś z ekipy] i co? surowy kurczas i 3 kośći w bułce. Kurde 3. TRZY. Jedynie opcja wege zamówiona w innym dniu była smaczna. Za taką cenę to ja wymagam slow foodowej jakości, a nie masełka ze słoiczka. Zrobić masło orzeczowe to 5 minut, a smak inny i bez utwardzanych tluszczy, mozna doprawic dowolnie i JESLI TYM ONI SMARUJĄ – to robione jest bardziej rzadkie – więc lepiej się smaruje na kanapce . ufff, juz mi lżej ;) Pozdrawiam Pojedzonego!
    PoŻarty! ;)

    • Masło z Felixa mnie aż tak nie boli jak Ciebie [jak widać bardzo].

      Ogólnie zgłosiłeś im to po zjedzeniu, czy po prostu tutaj dopiero wylałeś co Ci na sercu leży?